Mengenai Kaca Berlapis

Apakah Kaca Berlapis?


Kaca Laminated atau Kaca Lamisafe juga dipanggil kaca lapisan dua kerana dua keping kaca digabungkan menjadi kepingan kaca.

Kebiasaannya kebanyakan cermin hadapan kenderaan/kereta kita dipasang Kaca Laminated di bahagian hadapan kenderaan.

Bagaimana kita hendak mengesahkan kenderaan/kereta kita adalah kaca berlamina.

Dengan melihat di sebelah kita boleh mengesahkannya. (anda tidak dapat melihat apabila cermin depan dipasang pada kenderaan / kereta)

Kaca Berlapis akan ditunjukkan di bahagian bawah cermin depan. Cara mudah ialah mencari logo cermin depan anda. Logo di bawah biasanya akan melabelkan kaca berlamina atau kaca terbaja. Jika kaca terbaja logo akan menunjukkan Tempered atau Temperlite.

Apakah kebaikan dan keburukan kaca berlamina?

Kebaikan kaca berlamina adalah apabila terkena batu ia masih boleh memandu, kerosakan biasanya menyebabkan cermin depan anda muncul beberapa garisan retak sahaja. Cermin depan masih kelihatan walaupun retak

Keburukan kaca berlamina sangat tajam apabila ia retak, jika ada yang mengetuk cermin kereta/kenderaan dengan kuat ia akan menyebabkan luka yang serius. Kerana cermin depan berlamina sangat tajam, seorang pemandu dinasihatkan sentiasa memakai tali pinggang keselamatan semasa memandu kenderaan/kereta.

Selain itu, keburukan kaca berlamina adalah apabila seseorang itu jatuh ke dalam sungai, lautan sukar untuk keluar dari kereta/kenderaan. Jika seseorang berjaya keluar dari hadapan cermin depan orang itu akan mengalami luka yang serius kerana ketajaman cermin depan berlamina. Sukar untuk pecah dan terlepas walaupun cermin depan berlamina rosak.

Apakah kaca terbaja?
Bagaimana untuk menjaga cermin depan anda dengan baik?
Apakah perbezaan antara kaca asli dan bukan asli?


© Hak Cipta 2018 Lennex Koh
Hak Cipta Terpelihara
Syarat Penggunaan | Dasar Privasi